FleX-ray Lab bij Centrum Wiskunde & Informatica per 2017
In mei 2017 wordt bij het CWI een innovatief 3D scannerlab geopend. In dit FleX-ray Lab worden nieuwe, computationele scantechnieken ontwikkeld en direct getest in de praktijk. De nieuwe scanner maakt het mogelijk real-time 3D-beelden weer te geven. Een revolutie op het gebied van computational imaging.
Het lab is uitgerust met ultramoderne CT-scanner, die sneller en met minder schadelijke röntgenstraling- meer nuttige informatie uit CT-scans kan halen dan met de huidige technieken mogelijk is. Met de nieuw te ontwikkelen hard- en software kan in real-time – en in kleur – binnenin objecten gekeken kan worden. Op die manier kunnen verschillende materialen veel beter onderscheiden worden dan met een standaard CT-scan.
In het FleX-ray Lab worden fundamenteel nieuwe scantechnieken ontwikkeld die door een combinatie van geavanceerde apparatuur en nieuwe rekentechnieken de kwaliteit van 3D-scans enorm zullen verbeteren: meer zien, met minder schadelijke straling. Dit lab zet de expertise van Amsterdam op het gebied van imaging internationaal nog sterker op de kaart.
Bij het consortium dat de technologie voor het FleX-ray Lab ontwikkelt zijn onderzoeksinstituut NIKHEF en twee academische spin-offs betrokken: Het Amsterdamse ASI (spin-off van NIKHEF) en het Vlaamse X Ray Engineering (spin-off van de Universiteit van Gent) ontwikkelen hardware en software voor spectrale detectoren. De Computational Imaging-groep van het CWI is internationaal toonaangevend op het gebied van nieuwe beeldreconstructie-technieken. Met het FleX-ray Lab worden wiskunde en 3D scanning samen onder één dak gebracht, waardoor de nieuwe rekenmethoden zich direct kunnen bewijzen in de praktijk