PhD defence Judith ter Schure (Machine Learning)

ALL-IN meta-analysis

When
7 Apr 2022 from 3 p.m. to 7 Apr 2022 4 p.m. CEST (GMT+0200)
Where
Universiteit Leiden, Rapenburg 73, Groot Auditorium
Add

Everybody is welcome to attend the public defence of Judith ter Schure of her thesis entitled 'ALL-IN meta-analysis'.

Promotoren:  prof.dr. P.D. Grünwald (Leiden University & CWI) and dr. Daniël Lakens (TU/e)

Livestream link here.

Thesis link here.

      

       

Wetenschappelijke kennis vermeerdert zich veel te inefficiënt. Het is vaak een lappendeken van onderzoeksbijdragen zonder gezamenlijke afstemming. Met name in klinische trials (zogenaamde RCT’s) zijn de vervolgstudies die worden gedaan niet altijd het meest beloftevol. Ook zijn ze niet altijd ontworpen voor de extra bewijslast die nodig is. Is dat wel het geval, dan maakt standaard statistiek het onmogelijk om met die slimmigheden rekening te houden.

Dit proefschrift gaat over het stapelen van wetenschappelijke inzichten, over de statistische problemen met standaard methodes (accumulation
bias) en over nieuwe statistische methodes om het beter te doen. We kunnen resultaten efficiënt samen nemen in zogenaamde meta-analyse door ALL-IN te gaan. Wetenschap is namelijk altijd een gok: aan het begin van een nieuwe studie is er weinig zekerheid. Maar gokken kan strategisch, en voor klinische trials kunnen we eerdere resultaten gebruiken om te bepalen of de nieuwe studie noodzakelijk is en optimaal ontworpen.

ALL-IN meta-analyse kan wetenschappers helpen om onderzoek te prioriteren, nieuwe resultaten te interpreteren in de context van wat er
al is, en zo efficiënt hun gok te wagen met nieuw onderzoek. Zogenaamde Research Waste (onderzoeksverspilling) tegengaan dus. Maar er zijn meer voordelen. ALL-IN meta-analyse kan bottom-up samenwerking bevorderen. Statistische resultaten worden eenvoudiger om te communiceren. Bovendien stelt ALL-IN meta-analyse centraal dat wetenschap niet om individuele papers zou moeten gaan. Met ALL-IN meta-analyse wordt het weer een voortdurend proces van tussentijdse resultaten, noodzakelijke beslismomenten en communicatie tussen vakgenoten.