Turing Award winnaar Richard Karp spreekt op CWI

Op 4 juni spreekt Turing Award winnaar Richard Karp (U.S.A.) op het CWI in Amsterdam over zijn recente onderzoek en zijn visie op het vakgebied computational biology.

Publication date
22 May 2009


Op 4 juni spreekt Turing Award winnaar Richard Karp (U.S.A.) op het CWI in Amsterdam over zijn recente onderzoek en zijn visie op het vakgebied computational biology.

Hij doet dit tijdens de jaarlijkse 'CWI Lectures in Mathematics and Computer Science', dat als thema 'Starting Life Sciences at CWI' heeft. Hiermee wordt de start gevierd van een nieuwe onderzoeksgroep Life Sciences op het CWI in januari 2009. Iedereen is van harte welkom. Aanmelden kan via de website, www.cwi.nl/CWILectures2009.

Behalve Karp spreken ook Luigi Preziosi (Italië) en CWI-onderzoekers Gunnar Klau en Roeland Merks. Preziosi, specialist op het gebied van tumormodellering, geeft een lezing over nieuwe interacties tussen wiskunde, informatica en kankeronderzoek. Klau en Merks zullen voorbeelden presenteren van life sciences onderzoek op het CWI. Hierbij komen vragen aan bod als: "Wat heeft stadsverwarming te maken met kankeronderzoek? Hoe weten cellen hoe ze een bloedvat moeten maken - kunnen ze communiceren en zichzelf organiseren?"

Richard Karp is hoogleraar Computer Science aan de University of California, Berkeley, en het International Computer Science Institute in Berkeley. Hij won een veelheid aan prijzen, waaronder de ACM Turing Award, de U.S.A. National Medal of Science, de Benjamin Franklin Medal en de  Kyoto Prize. Karp heeft belangrijke ontdekkingen gedaan in computational complexity, operations research, en, recenter, in computational biology. Luigi Preziosi is Professor of Mathematical Physics op de Polictecnico di Torino in Italië. Zijn onderzoek richt zich op wiskundige modellering van tumorgroei, cel- en weefselmechanica en de vorming van bloedvaten. Meer informatie over de andere sprekers en abstracts van hun lezingen zijn te vinden op www.cwi.nl/CWILectures2009.

Life Sciences op het CWI
De Life Sciences groep op het CWI is een interdisciplinair team van wiskundigen, informatici en theoretisch biologen; in totaal ca. dertig onderzoekers. Deze groep ontwikkelt algoritmen, methoden, modellen en simulaties voor een grote keus aan biologische onderwerpen, met een sterke nadruk op systeembiologie. CWI werkt samen met een groot netwerk onderzoekers in de biologie en biomedische wetenschappen.

De bijeenkomst is mede-georganiseerd door het Netherlands Institute for Systems Biology (NISB).