CWI eert David Chaum en Guido van Rossum met ‘Dijkstra Fellowship’

Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) zal dit jaar voor het eerst in haar geschiedenis de “Dijkstra Fellowship” uitreiken. De eretitel wordt deze editie toegekend aan David Chaum en Guido van Rossum.

Publicatiedatum
14 november 2019

Chaum, ‘voorvader van blockchain’, is bekend van zijn baanbrekende onderzoek op het gebied van Privacy en Cryptologie en de ontwikkeling van digitaal contant geld. Van Rossum bedacht bijna 30 jaar geleden - toen hij werkzaam was bij CWI - de wereldberoemde programmeertaal Python, die miljoenen gebruikers kent.

Met de Dijkstra Fellowship wil CWI hen belonen voor de baanbrekende bijdrage die zij met hun werk geleverd hebben aan de wiskunde en informatica. De fellowship is daarnaast een erkenning voor de bijdrage die zij geleverd hebben aan de reputatie van CWI als pionier op het gebied van wiskunde en informatica. De eretitel is vernoemd naar voormalig CWI onderzoeker Edsger W. Dijkstra, die met de ontwikkeling van zijn kortste pad algoritme één van de meest invloedrijke onderzoekers uit de geschiedenis van het instituut was.

Over de laureaten

David Chaum is zowel wiskundige als informaticus en ontvangt de eretitel Dijkstra Fellow voor zijn vooruitstrevende onderzoekswerk op het gebied van Privacy en Cryptologie. Met het oprichten van de Cryptologie onderzoeksgroep bij CWI begin jaren 80, haalde hij de moderne Cryptologie naar Europa. Hij wordt internationaal erkend als de grondlegger van digitale valuta en blockchain-technologie. Uit zijn onderzoekswerk vloeide het spin-off bedrijf Digicash voort. Onder de vlag van Digicash ontwikkelde Chaum eCash, de voorloper van de bitcoin.

CWI eert Guido van Rossum met de titel Dijkstra Fellow voor de impact van van zijn programmeertaal Python. Python is nu een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld. De taal wordt gewaardeerd door beginners en professionals en is vooral succesvol door de hoge gebruiksvriendelijkheid. Python leent zich uitstekend voor actuele toepassing op het gebied van AI. Python is open source beschikbaar en heeft een wereldwijd actieve gebruikerscommunity.  

Impact

Jos Baeten, algemeen directeur: “CWI wil een pioniersrol vervullen op het gebied van wiskunde- en informatica-onderzoek. Chaum en Van Rossum hebben met hun werk als geen ander bijgedragen aan deze ambitie. En niet alleen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, de impact van hun prestaties is nog dagelijks voelbaar in de maatschappij. Deze twee oud CWI onderzoekers verdienen het als geen ander om als eerste met de Dijkstra Fellowship geëerd te worden.”

De Dijkstra Fellowship wordt op donderdag 21 november uitgereikt aan Chaum en Van Rossum tijdens een feestelijke soirée in het Scheepvaart museum te Amsterdam. Zowel Van Rossum als Chaum zullen een voordracht geven over hun werk en visie op toekomstige ontwikkelingen in hun vakgebied tijdens de CWI Lectures on Programming & Cryptology op 21 (uitverkocht) en 22 november.

Meer informatie

David Chaum

Cryptograaf en computerwetenschapper David Chaum is pionier op het gebied van het moderne cryptografie- en privacybeschermings-onderzoek. Hij wordt internationaal erkend als de uitvinder van digitaal geld en ook wel de 'voorvader van blockchain' genoemd. Chaum was eind jaren 80 - begin jaren 90 werkzaam bij CWI. Chaum was als bedenker van digitale betaalmiddelen zijn tijd ver vooruit en zijn denkbeelden en visie daarop zijn nog steeds actueel en interessant. Momenteel werkt hij in zijn eigen onderneming Elixxir aan superieure blockchain technologie. Hij houdt zich onder andere bezig met de vraag wat de invloed van de quantumcomputer op digitaal geld en betaalverkeer kunnen zijn. Lees verder voor de complete biografie van David Chaum.

Interview met David Chaum "Een strijder voor privacy en democratie"

Guido van Rossum

Guido van Rossum ontwikkelde de objectgeoriënteerde hogere  programmeertaal Python begin jaren 90, toen hij als wetenschappelijk medewerker werkzaam was bij CWI. De onderzoeksgroep waarin Van Rossum werkzaam was, had behoefte aan een nieuwe programmeertaal en omdat er in hun ogen geen geschikte taal voor handen was, heeft Van Rossum er zelf een ontwikkeld. Hij kwam op het idee tijdens de kerstvakantie en als fan van 'Monty Python's Flying Circus' noemde Van Rossum zijn taal naar de bekende serie. Momenteel is Python een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld en wordt hij gebruikt door grote namen als Google, Netflix en Instagram. Python is open source beschikbaar. Van Rossum trad in 2018 terug als ‘benevolent dictator for life’ van de Python community. In oktober 2019 ging hij met pensioen, en verliet daarmee zijn laatste werkgever Dropbox.

Interview Guido van Rossum: "Ik schrijf liever code dan artikelen"

Over de Dijkstra Fellowship

Dit jaar eert CWI voor het eerst twee wetenschappers uit de wiskunde en informatica met de titel “Dijkstra-fellow”. De Dijkstra Fellowship is vernoemd naar wiskundige en informaticus Edsger W. Dijkstra. Met deze eretitel wil CWI Dijkstra erkennen voor zijn buitengewone en baanbrekende onderzoekswerk op het gebied van de Wiskunde en Informatica, zoals de ontwikkeling van het kortste pad algoritme. Dijkstra was één van CWI’s meest invloedrijke wetenschappers ooit.

De benoeming van de Dijkstra Fellow(s) gebeurt dit jaar voor het eerst en zal hierna elke vijf jaar plaats vinden. Met deze Fellowship wil CWI wetenschappers van binnen en buiten CWI eren voor hun exceptionele prestaties op het gebied van wiskunde- en informatica-onderzoek.