Cryptograaf Ronald Cramer ontvangt in maart 2017 een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro voor zijn project ‘Algebraic Methods for Stronger Crypto’. Sinds 2004 leidt hij de Cryptology Research groep van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam en is hij als hoogleraar aan het Mathematisch Instituut van de Universiteit Leiden verbonden. De European Research Council (ERC) kent deze meest prestigieuze persoonsgebonden beurzen toe aan excellente, gerenommeerde wetenschappers met nieuwe ideeën voor risicovol grensverleggend onderzoek dat impact heeft op zowel de wetenschap als de samenleving. Met de beurs kunnen vijf jaar lang extra onderzoekslijnen worden opgezet.
Ronald Cramer(1968) staat bekend om zijn brede fundamentele bijdragen aan de cryptografie, zoals de Cramer-Shoup encryptie, die in een internationale ISO-standaard is opgenomen, en de daarop voortbouwende ‘hash-proof systemen’, die gebruikt worden voor internetbeveiliging. Daarnaast is hij bekend van zijn theoretische werk aan cryptografische protocollentheorie en de wiskundige aspecten van ‘secure multi-party computation’ – samenwerking tussen partijen die elkaar niet hoeven te vertrouwen. Cramer is een van de auteurs van het boek Secure Multi-Party Computation and Secret Sharing (Cambridge, 2015). In de afgelopen jaren is hij zich ook gaan richten op de wiskunde van beveiligingsmethoden die niet door quantumcomputers gekraakt kunnen worden, de ‘quantum-safe crypto’.
In 1998 ontving hij de eerste Christiaan Huygens Prijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). In 2006 ontving hij een Vici-subsidie van Nederland Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Van 2005-2010 was hij lid van de eerste lichting van de Jonge Akademie van de KNAW. In 2013 werd Ronald Cramer geselecteerd als Fellow van de International Association for Cryptologic Research (IACR) voor zijn “fundamentele bijdrage aan de cryptografie”. Ook in 2013 werd hij verkozen tot lid van de KNAW voor zijn “baanbrekende toepassingen van de klassieke wiskunde in de cryptografie”. Hij bekleedde verschillende gasthoogleraarschappen in het buitenland.
Meer informatie
- homepage van prof. R.J.F. Cramer: http://homepages.cwi.nl/~cramer/
- ERC grants: https://erc.europa.eu/funding/advanced-grants
De Cryptology research group op het CWI: http://www.cwi.nl/research/groups/cryptology/