CWI onderzoeker Martin Kersten benoemd tot ACM fellow 2016

Martin Kersten, research fellow bij Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), is benoemd tot één van de Association of Computing Machinery (ACM) Fellows van 2016. Kersten is geselecteerd voor zijn onderzoekswerk op het gebied van het ontwerp en de implementatie van ‘column store and main memory database systems.’ Deze award is  wetenschappelijk gezien een grote eer.

Publicatiedatum
12 december 2016

Martin Kersten, research fellow bij Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), is benoemd tot één van de Association of Computing Machinery (ACM) Fellows van 2016. Kersten is geselecteerd voor zijn onderzoekswerk op het gebied van het ontwerp en de implementatie van ‘column store and main memory database systems.’ Deze award is  wetenschappelijk gezien een grote eer. Slechts twee Nederlandse informatici  (Edsger Dijkstra en Andrew Tanenbaum) gingen Kersten voor. Zij waren beide ook werkzaam bij het CWI.

Over het ACM Fellowship

Het ACM Fellows programma is opgericht in 1993 met als doel het erkennen van buitengewone ACM leden. De titel ACM Fellow staat voor professionele excellentie, die zich uit in bijdragen op het gebied van technologie, professionaliteit en leiderschap die de kunst, wetenschap en toepassingen van de informatica bevorderen, en de vrije uitwisseling van ideeën in het vakgebied stimuleren. Daarnaast hebben fellows laten zien dat ze de integriteit en bekwaamheid van individuen in het vakgebied stimuleren en behouden en zich inzetten voor de doelen van de ACM.

“Er zijn bijna 100.000 informatici lid van onze vereniging, dus het is een grote eer om geselecteerd te worden om bij de beste 1% daarvan te horen,” zegt ACM voorzitter Vicki L. Hanson. “Fellows zijn uitgekozen door hun collega’s bij toonaangevende universiteiten, bedrijven en onderzoekslabs van over de hele wereld. Hun inspiratie, inzichten en toewijding zijn van groot belang en dragen bij aan het verbeteren van de algemene levensstandaard en de wereldwijde economie.”

Over Martin Kersten

Kersten startte in 1985 bij het CWI, waar hij de Database Architectures-onderzoeksgroep oprichtte. Hij wijdde zijn volledige wetenschappelijke carrière aan het verbeteren van de technologie voor database management. Hij ontwierp drie generaties database management systeem kernels, waarvan twee de markt haalden. Hij is medeoprichter van diverse CWI spin-offs die deze technologie verspreidden. De meest recente, MonetDB Solutions richt zich op de uitrol van het paradepaardje van de groep: MonetDB. Voor zijn werk over columnar stores ontving Kersten in een eerder stadium van ACM al de internationaal gezien zeer prestigieuze SIGMOD Edgar F. Codd innovations Award in 2014 voor zijn lifetime achievements en eerder dit jaar de SIGMOD Systems Award  voor zijn onderzoeksbijdrage op het gebied van database systemen.