CWI-onderzoekers verbeteren multimediataal SMIL

Op 1 december 2008 is de multimediataal SMIL3.0 verheven tot W3C Recommendation door het World Wide Web Consortium (W3C).

Publicatiedatum
2 december 2008

Op 1 december 2008 is de multimediataal SMIL3.0 verheven tot W3C Recommendation door het World Wide Web Consortium (W3C). Onderzoeker Dick Bulterman van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) staat aan het hoofd van de groep die SMILontwikkelt. De nieuwste versie van SMIL zorgt voor gemakkelijkere en efficiëntere integratie van multimedia. Digitale boeken voor blinden, afspeellijsten voor mediaspelers en MMS-berichten zijn er bijvoorbeeld op gebaseerd.

SMIL combineert multimedia

De Synchronized Multimedia Integration Language (SMIL, spreek uit 'smile') werd tien jaar geleden ontwikkeld om de opkomende multimedia op het internet te beheersen. Het is een beschrijvende taal waarmee presentaties met spraak, foto’s, video en andere media op eenvoudige wijze opgesteld kunnen worden. SMIL-code geschreven in de nieuwe versie is minder complex en dus eenvoudiger voor ontwikkelaars. Andere vernieuwingen zijn de mogelijkheid tot communicatie met andere applicaties en meer interactie met de gebruiker.

SMIL schuilt onzichtbaar achter veelgebruikte toepassingen, zoals MMS-berichtjes met beeld, tekst en geluid die iedereen met een mobiele telefoon kan uitwisselen. De taal maakt zich ook zeer nuttig in DAISY Talking Books, luisterboeken voor mensen die problemen hebben met gedrukte media. SMIL zorgt ervoor dat deze boeken beter zijn in navigatie dan traditionele luisterboeken, waardoor bijvoorbeeld een encyclopedie voor blinden goed doorzoekbaar is. Ook de afspeellijsten die mensen in een mediaspeler maken van hun muziek en filmcollectie zijn vaak gebaseerd op SMIL.

Grote bijdrage van CWI-onderzoekers

Het aandeel van het CWI in de nieuwe versie van SMIL is groot. Zo werkte CWI-onderzoeker Bulterman samen met Jack Jansen aan 'SMIL State', een nieuwe beschrijvingstaal voor het uitwisselen van gegevens tussen XML applicaties. Met Pablo César werkte Bulterman aan een variant van SMIL voor interactieve televisie en met Sjoerd Mullender ontwikkelde hij een nieuwe taal voor ondertiteling van bijvoorbeeld webvideo’s op YouTube. Het CWI is sinds 1997 actief in de W3C Working Group. De W3C Recommendation betekent dat SMIL3.0 stabiel bevonden is en dat de leden van het consortium de taal aanraden aan de industrie.

Boek

Op 20 november 2008 verscheen een boek over de nieuwe versie van SMIL geschreven door CWI-onderzoeker Dick Bulterman:

Bulterman, D.C.A., Rutledge, L.W.: SMIL 3.0 - Flexible Multimedia for Web, Mobile Devices and Daisy Talking Books. Springer-Verlag, 2009 (ISBN: 978-3-540-78546-0).

Demo

Om een SMIL3.0 presentatie af te spelen, kunt u de open source Ambulant Player van het CWI gebruiken. Dit programma en een aantal demo's van SMIL-toepassingen zijn te verkrijgen via:

www.ambulantplayer.org

 

In de illustratie: links het boek over SMIL3.0 en rechts het logo van Ambulant Player.