Introduction
Op 5 oktober 2022 was de wereld getuige van de première van La Gata Perduda (De verloren kat) in het Liceu-operahuis in Barcelona. Deze nieuwe opera werd gecreëerd door het Liceu en migranten uit de levendige wijk Raval. De groep Distributed and Interactive Systems (DIS) van het CWI speelde een bijzondere rol in het proces: het ontwikkelde de Co-Creation Space (CCS) om het ontstaan van de opera in een digitale omgeving te ondersteunen.
Opstand tegen de onderdrukking
La Gata Perduda vertelt het verhaal van een iconisch kattenbeeld dat uit de Raval is gestolen. De opera presenteert de strijd van een controversiële buurt die in opstand komt tegen onderdrukking en manipulatie door de gevestigde orde, en belichaamt de geest van diversiteit, verzet en hoop. De productie van de opera samen met de Raval gemeenschap maakt deel uit van het TRACTION[m1] project. Een belangrijk doel van dit project is het ondersteunen van sociale transformatie van ongelijkheid, waarbij technologie wordt gebruikt om diverse bevolkingsgroepen in de Europese Unie te helpen consumeren en deelnemen in het creëren van een kunstvorm die rijk is aan traditie, maar moeite heeft om zijn relevantie over te brengen aan een hedendaags publiek. Bij dit baanbrekende project werken professionals van het Liceu samen met niet-professionele muzikanten uit de Raval.
Gebruikersgericht
Om de artistieke samenwerking te ondersteunen, en als onderdeel van hun inspanningen op het gebied van digitale geesteswetenschappen, ontwikkelde de groep Distributed and Interactive Systems (DIS) van het CWI de Co-Creation Space (CCS). De CCS is een platform dat professionals en leden van de groep met verschillende achtergronden ondersteunt bij creatieve discussies over media in een 'safe space'. De tool is ontwikkeld gedurende de drie jaar van het TRACTION-project en belichaamt een gebruikersgericht proces, van het verzamelen van behoeftes door middel van focusgroepen, het in kaart brengen van gebruikersreizen door middel van persona's, usecases, storyboards en wireframes, en het evalueren van de tool door middel van bruikbaarheidsstudies. De tool is een voorbeeld van de mensgerichte intelligente systemen die het CWI onderzoekt.
'Laat de show zien'
Van oktober 2021 tot augustus 2022 heeft de DIS-groep een open pilot van de tool uitgevoerd met professionele musici en niet-professionele koorleden van La Gata. De CSS ondersteunt gezamenlijke interpretatie van muzikale expressie, zodat er een consistente stijl binnen de uitvoering zou ontstaan. Gedurende 43 weken namen 206 gebruikers van 11 koren deel aan de proef, waaronder 198 niet-professionals en 8 professionals. Deelnemers gebruikten de tool om bladmuziek, audio en choreografie voor het koor te uploaden en te bespreken, agenda updates te geven, en om sociale ervaringen te delen en erop te reflecteren. In de eerste weken legde een deelnemer uit dat het CCS "een ruimte was om repetitiemateriaal en momenten te verzamelen". Toen de koren overgingen van het zelfstandig leren van de muziek naar het samen repeteren, werd de Co-creation Space een plek om ‘de show te laten zien’, door het delen van media over repetities en uitvoeringen van de opera-ervaring.
Wetenschappelijke publicaties
- Alina Striner, Thomas Röggla, Mikel Zorrilla, Sergio Cabrero Barros, Stefano Masneri, Héctor Rivas Pagador, Irene Calvis, Jie Li, and Pablo Cesar, The Co-Creation Space: Supporting Asynchronous Artistic Co-creation Dynamics[m2] , Companion Publication of the Conference on Computer Supported Cooperative Work and Social Computing (ACM CSCW), virtual, November 8-15, 2022 . (URL available after 8 November)
- Thomas Röggla, Alina Striner, Héctor Rivas Pagador, and Pablo Cesar, The Co-Creation Space: An Online Safe Space for Community Opera Creation[m3] , Proceedings of the ACM International Conference on Immersive Media Experiences, Aveiro (ACM IMX), Portugal, June 22-24.