Eervolle vermelding Lucas Slot voor Christiaan Huygensprijs

De Christiaan Huygens Wetenschapsprijs 2024 werd toegekend aan Jan Willem van Ittersum voor zijn proefschrift in de wiskunde. Lucas Slot en Rosa Schwarz kregen beiden een eervolle vermelding. Slot (ETH Zürich) deed zijn promotieonderzoek aan het CWI.

Publicatiedatum
21 oktober 2024

Op woensdagavond 16 oktober is de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs 2024 uitgereikt aan Jan Willem van Ittersum voor diens proefschrift. De andere twee genomineerden voor deze prijs waren Lucas Slot en Rosa Schwarz. Zij kregen een eervolle vermelding. Slot - nu post-doc onderzoeker aan de ETH Zürich - deed zijn promotieonderzoek in CWI’s Networks and Optimization groep en verdedigde zijn proefschrift ‘cum laude’ aan de Universiteit van Tilburg in 2022.

Beeld

Jan-Willem van Ittersum werd onderscheiden voor zijn proefschrift ‘Partitions and quasimodular forms; variations on the Bloch-Okounov theorem’. Hij ontving de prijs –een bedrag van 10 duizend euro en een bronzen beeld van Christiaan Huygens –uit handen van minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, tijdens een feestelijke bijeenkomst in Voorburg. De jury, onder voorzitterschap van Eric Opdam (Universiteit van Amsterdam) was diep onder de indruk van de kwaliteit en innovatieve bijdrage van het proefschrift aan het vakgebied wiskunde van Jan-Willem van Ittersum. Van Ittersum, nu als post-doc onderzoeker verbonden aan de Universität zu Köln, promoveerde indertijd aan de Universiteit Utrecht.

Eervolle vermeldingen

Twee onderzoekers kregen een eervolle vermelding: Rosa Schwarz en Lucas Slot.

Rosa Schwarz deed haar promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden en promoveerde op ‘Logarithmic approach to the double ramification cycle’. De jury vond haar proefschrift qua wiskundige inhoud zeer sterk.

Lucas Slot promoveerde op 30 september 2022 ‘cum laude’ op zijn proefschrift ‘Asymptotic Analysis of Semidefinite Bounds for Polynomial Optimization and Independent Sets in Geometric Hypergraphs’ aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en Tilburg University. De jury was erg onder de indruk van dit proefschrift, dat ingewikkelde materie helder uitlegt: “Wat verder opvalt aan het werk van Slot is de wiskundige breedte. Methoden van zeer diverse gebieden in de wiskunde worden gecombineerd om tot de resultaten te komen.’ Voor dit onderzoek ontving Slot eerder de Stieltjesprijs 2022-2023, de KWG PhD prijs en de SIAM Student Paper Prize 2024.

Winnaar en genomineerden van de Christiaan Huygens Prijs 2024. Van links naar rechts: Lucas Slot, Jan-Willem van Ittersum en Rosa Schwarz. Foto: Paul Voorham.
Winnaar en genomineerden van de Christiaan Huygens Prijs 2024. Van links naar rechts: Lucas Slot, winnaar Jan-Willem van Ittersum en Rosa Schwarz. Foto: Paul Voorham.

Over de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs

De Christiaan Huygens Wetenschapsprijs bekroont een jonge onderzoeker die in een proefschrift een innovatieve bijdrage aan de ruimtewetenschappen, wiskunde of natuurkunde heeft geleverd. De prijs wordt sinds 1998 jaarlijks uitgereikt. In 2024 staat het vakgebied wiskunde centraal. De Stichting Christiaan Huygensprijs organiseert de prijsuitreiking, mede mogelijk gemaakt door sponsors. De jury wordt jaarlijks samengesteld en ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Meer informatie

Foto bovenaan de pagina: Lucas Slot, genomineerde voor de Christiaan Huygensprijs 2024, met een van zijn promotores, Monique Laurent (CWI & Universiteit Tilburg).