Jan Karel Lenstra nieuwe directeur Centrum voor Wiskunde en Informatica

Op 20 juni 2003 is bekendgemaakt dat Prof.dr. Jan Karel Lenstra de nieuwe algemeen directeur wordt van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam. Hij volgt hiermee dr.ir. Gerard van Oortmerssen op, die per 1 mei benoemd is tot directeur van TNO Telecom. Lenstra zal op 1 oktober starten met zijn werkzaamheden op het CWI. Jan Karel Lenstra was eerder prominent onderzoeker op het CWI, van 1969 tot 1989, waarvan zes jaar als hoofd van de afdeling Besliskunde, Statistiek en Systeemtheorie.

Publicatiedatum
20 juni 2003

Op 20 juni 2003 is bekendgemaakt dat Prof.dr. Jan Karel Lenstra de nieuwe algemeen directeur wordt van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam. Hij volgt hiermee dr.ir. Gerard van Oortmerssen op, die per 1 mei benoemd is tot directeur van TNO Telecom. Lenstra zal op 1 oktober starten met zijn werkzaamheden op het CWI.

Jan Karel Lenstra was eerder prominent onderzoeker op het CWI, van 1969 tot 1989, waarvan zes jaar als hoofd van de afdeling Besliskunde, Statistiek en Systeemtheorie. In 1989 werd hij benoemd tot hoogleraar Combinatorische Optimalisering aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij van 1999 tot 2002 decaan was van de Faculteit Wiskunde en Informatica. In het najaar van 2002 ging hij werken aan het Georgia Institute of Technology in Atlanta, USA. Lenstra stamt uit een familie van zeer bekende Nederlandse wiskundigen.

De vorige algemeen directeur, Gerard van Oortmerssen, nam op 15 mei 2003 afscheid van het CWI. Van Oortmerssen was vanaf 1991 zakelijk directeur van het CWI en vanaf 1994 algemeen directeur. Hij richtte CWI Incubator BV op om spin-off activiteiten van CWI's research te bevorderen, en in 1998 werd hij benoemd tot president van ERCIM, het European Research Consortium for Informatics and Mathematics.

Het CWI (een NWO-instituut) is in 1946 opgericht als Stichting Mathematisch Centrum om Nederland te helpen bij de wederopbouw na de oorlog. Het is vanaf deze tijd wereldwijd bekend geraakt door ondermeer de ontwikkeling van de talen Python, ALGOL60 en -68 en SMIL, de bouw van de eerste ARRA-computer in Nederland, de berekening van dijkhoogtes voor het Deltaplan, de eerste civiele internetsite in Europa, de quantum computing groep, visualisatie en het 'kraken' van de RSA-512 code voor internetbeveiliging.