Minder voedselverspilling door geautomatiseerde kwaliteitscontrole

Landbouwproducten kennen doorgaans meer variatie binnen dezelfde batch producten dan bewerkte voedingsmiddelen. De ontwikkeling van geavanceerde beeldvormingstechnieken maakt het mogelijk om de nauwkeurigheid van de kwaliteitscontrole van landbouwproducten te verbeteren. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van duurzame landbouw.

Publicatiedatum
1 maart 2024

In het project worden computationele beeldvorming en machine learning technieken onderzocht om de huidige kwaliteitscontrole- en sorteerprocessen verder te optimaliseren. In het bijzonder richt het onderzoek zich op de ontwikkeling van multimodale 3D-beeldvorming technieken die een nauwkeurigere, niet-destructieve detectie van defecten bieden. Dergelijke defecten zijn doorgaans lastig te detecteren zijn met de huidige 2D-benaderingen.

Nederland is de thuisbasis van verschillende toonaangevende ontwikkelaars van geavanceerde verwerkings- en sorteeroplossingen voor de levensmiddelenindustrie. De ontwikkelde technieken zijn direct toepasbaar in de fruitsortering, waar het gebruik van computer vision al in een vergevorderd stadium is. Op de langere termijn kunnen deze technieken worden toegepast in andere voedselverwerkende industrieën, zoals pluimvee- en aardappelsector.

Dit project wordt uitgevoerd door de onderzoeksgroep Computational Imaging van CWI en wordt medegefinancierd door Holland High Tech met PPS-toeslag voor onderzoek en ontwikkeling in de topsector HTSM.