NWO Zwaartekracht: 21,5 miljoen euro voor ‘Challenges in Cyber Security’

'Challenges in Cyber Security' is een van de zeven onderzoeksprojecten die dit jaar een NWO Zwaartekrachtsubsidie ontvingen. Aan het project is het indrukwekkende bedrag van 21,5 miljoen euro verbonden. Onder de wetenschappers die meewerken aan dit project bevinden zich vier CWI-onderzoekers.

Publicatiedatum
25 maart 2024

Cybersecurity wordt vaak afgeschilderd als een onderwijsprobleem of een gebrek aan middelen. Veel moeilijke problemen blijven echter onopgelost omdat deze gecoördineerd wetenschappelijk onderzoek vereisen. Het ‘Challenges in Cyber Security’-project brengt daarom toponderzoekers samen uit de hoek van de harde wetenschap op het gebied van cybersecurity. Daarmee behoort het onderzoek volgens minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) tot ‘de wetenschappelijke wereldtop’. Het project krijgt een substantiële NWO Zwaartekracht toekenning.

‘Challenges in Cyber Security’ is een van de zeven onderzoeksprojecten die dit jaar een NWO Zwaartekrachtsubsidie ontvingen, waaraan het indrukwekkende bedrag van 21,5 miljoen euro is verbonden. Onder de noemer van dit project staat een team van meer dan dertig cyberbeveiligingsonderzoekers klaar om cyber security op nieuwe solide fundamenten opnieuw op te bouwen. Tanja Lange van de TU/e en trekt de kar, in samenwerking met Lejla Batina (RU), Herbert Bos (VU), Marten van Dijk (CWI & VU) en Christian Schaffner (UvA). De andere CWI-onderzoekers in het CiCS-project zijn Chenglu Jin (CWI), Tijs van der Storm (CWI & RUG) en Jurgen Vinju (CWI & TU/e).

Moonshot-probleem

Tanja Lange, TU/e (eigen foto)
Tanja Lange, TU/e (eigen foto)

"Cybersecurity komt wekelijks in het nieuws met datalekken en kritieke kwetsbaarheden", zegt Tanja Lange. "We hebben een stap terug gedaan om te plannen hoe we het opnieuw op kunnen bouwen, in plaats van bij te dragen aan de break-and-patch-cyclus die de huidige aanpak domineert." Het resultaat: het 'Challenges in Cyber Security'-project. "Het is een moonshot-probleem, maar we hebben een sterk team van uitstekende wetenschappers gevormd en een routekaart met negen kernuitdagingen gemaakt."

Het kabinet investeert in zeven grote onderzoeksprojecten van Nederlandse universiteiten. Dat maakte minister Dijkgraaf op 25 maart bekend. Het gaat onder meer om onderzoek naar mechanische belastingen in planten, beter begrip van eiwitten in ons lichaam, cyberveiligheid, therapie tegen blindheid, de chemische basis van geestelijke aandoeningen, crisisbestrijding en chemische opslag van elektriciteit. De zeven projecten op deze terreinen behoren tot de wetenschappelijke wereldtop of zijn op weg daarnaartoe.

Zwaartekrachtprogramma

De toekenningen maken deel uit van het Zwaartekrachtprogramma, waarmee het kabinet al tien jaar investeert in wetenschap. Elke twee jaar kunnen groepen wetenschappers die voor Nederlandse universiteiten werken in aanmerking komen voor een investering. Onderzoeksprojecten krijgen nu de helft van het geld, en bij succesvolle evaluatie na vijf jaar de tweede helft. Dat maakt voor hen dus tien jaar lang onderzoek mogelijk. Deze langjarige financiering werkt als een magneet voor wetenschappelijk toptalent.

Dijkgraaf: "Met dit soort investeringen zorgen we dat we in Nederland bij de wetenschappelijke wereldtop blijven. Dat levert niet alleen belangrijke nieuwe inzichten op, maar versterkt ook onze economie. En het brengt innovaties met zich mee waar we allemaal van profiteren. Ik ben er trots op dat we in ons eigen land zulk wetenschappelijk talent hebben. Dat is niet vanzelfsprekend. Echt iets om te koesteren."

Fundamenten van cyberbeveiliging waar het CiCS-project zich op richt. Afbeelding: Tanja Lange
Fundamenten van cyberbeveiliging waar het CiCS-project zich op richt. Afbeelding: Tanja Lange

Belangrijkste bron: CiCS-nieuwsbericht van de TU/e (met toestemming)

Zie ook het UvA-nieuwsbericht over (onder andere) CiCS.

Meer informatie over de CWI-onderzoeksgroepen die betrokken zijn bij CiCS