Met ingang van 15 december 2023 begint quantumcoryfee Harry Buhrman van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), QuSoft en de Universiteit van Amsterdam aan een nieuwe functie. Hij begint dan als Chief Scientist for Quantum Algorithms & Innovation bij Quantinuum, het grootste geïntegreerde quantumcomputingbedrijf ter wereld, in hun onderzoekscentrum in Londen. “Ik heb nog tien jaar tot mijn pensioen. Het is tijd om mijn werk over te dragen aan een nieuwe generatie en voor mij een kans om een nieuw avontuur te beginnen en aan nieuwe dingen te werken, dicht op de ontwikkeling van fysieke quantumcomputers,” aldus Buhrman.
Grondlegger
Harry Buhrman begon in 1994 als post-doc onderzoeker op het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in de groep van Paul Vitányi. Tweede helft jaren ’90 zette hij op het CWI zijn eigen quantumgroep op, de huidige Algorithms & Complexity groep. Buhrman: “Waar het meeste onderzoek in die tijd ging over fysieke quantumcomputers, legde ik me juist toe op quantumsoftware en quantuminformatie, vanuit de informatica. Je kunt wel zeggen dat het onderzoek naar quantumsoftware in Nederland op het CWI is opgezet.” Ook Europees en wereldwijd wordt Buhrman gezien als een van de founding fathers van het vakgebied. Vanaf 2000 werd Buhrman naast zijn werk op het CWI ook hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.
QuSoft
Een van de dingen waar Buhrman trots op is, is dat het quantumveld is uitgegroeid van een kleine groep geïnteresseerde wetenschappers, voornamelijk fysici, tot een grote groep mensen, ook in de informatica (computer science), wiskunde en nu zelfs het bedrijfsleven. In 2015 richtte hij vanuit het CWI samen met de UvA het QuSoft Research Centre for Quantum Software op, waar nu zo’n 80 personen mee geaffilieerd zijn. Buhrman werd directeur van QuSoft, samen met Kareljan Schoutens.