Om te vieren dat het 30 jaar geleden is dat Tim Berners-Lee zijn voorstel voor het World Wide Web maakte, wordt op 12 maart 2019 een jubileumevenement via het Web uitgezonden. Daarnaast werd in Nederland Webpionier Steven Pemberton geïnterviewd door Nieuwsuur. Het interview werd op 8 maart op de nationale televisie (NPO2) uitgezonden.
In 1989 gonsde het op CERN van ideeën en informatie, opgeslagen op meerdere incompatibele computers. Tim Berners-Lee had een visie op een uniformerende structuur voor het koppelen van informatie die was opgeslagen op verschillende computers en schreef in maart 1989 een voorstel, 'Information 'Information Management: A Proposal'. In 1991 was deze visie van universele connectiviteit het World Wide Web geworden!
Om te vieren dat het 30 jaar geleden is dat Tim Berners-Lee zijn voorstel maakte en een wereldwijde reeks jubileumvieringen te starten, organiseert CERN op de ochtend van 12 maart 2019 een 30-jarig jubileumevenement, in samenwerking met het World Wide Web Consortium (W3C) en de World Wide Web Foundation. Sir Tim Berners-Lee, Robert Cailliau en andere webpioniers en experts zullen dan uitdagingen en kansen van innovatieve technologieën uit het verleden, heden en de toekomst verkennen. Het jubileumevenement wordt op dinsdag 12 maart 2019 uitgezonden via het Web: https://cern.ch/web30 van 8.00-10.00 uur A.M.
In Nederland werd CWI’s Webpionier Steven Pemberton geïnterviewd door tv-programma 'Nieuwsuur', onder meer in het CWI-gebouw waar hij vele jaren werkte aan de ontwikkeling van (X)HTML en nog steeds aan andere webstandaarden werkt. Het interview werd op vrijdagavond 8 maart 2019 op de nationale tv (NPO2) uitgezonden en is hier te zien: https://nos.nl/nieuwsuur/video/2275116-het-www-is-kapot-hoe-gaan-we-het-repareren (vanaf 1 min. 47 sec.). (*)
Zie ook de webpagina van NOS Nieuwsuur over de uitzending van 8 maart 2019.
Screenshots uit het interview van Nieuwsuur
CWI heeft een lange geschiedenis in het bijdragen aan standaarden voor het World Wide Web.
Steven Pemberton in zijn oude kamer op het CWI waarin hij aan (X) HTML en andere webstandaarden heeft gewerkt (hij zit nu op een andere kamer). Naast Webpionier is hij ook een van de eerste vijf gebruikers van het Internet in Europa.
Tim Berners-Lee met zijn voorstel voor het World Wide Web, met een aantekening van een van zijn meerderen in die tijd: 'Vaag maar spannend...'
Steven Pemberton op het CWI in de beginjaren van het World Wide Web.
Steven Pemberton at AMS-IX.
Web@30 logo bij CERN en in ERCIM News
Webcast:
- CERN Webcast: https://webcast.web.cern.ch/event/530/camera
- CERN Youtube: https://youtu.be/f_Q66mxeYt8
- Facebook Live: https://www.facebook.com/events/438623590008986/
- Twitter: https://twitter.com/CERN