De aanstelling is bij de groep Electrical Energy Systems van de TU Eindhoven en is ingegaan op 1 november. Valentin Robu zal 20 procent van zijn tijd besteden aan het hoogleraarschap. Zijn belangrijkste onderzoeksexpertise ligt op het gebied van multi-agent systemen en gedistribueerde AI, meer specifiek het ontwerpen van strategieën en interacties tussen strategische agenten, zoals in onderhandelings- en veilingsettings.
Slimme energienetwerken
Een groot deel van zijn onderzoek richt zich de laatste jaren op het gebruik van AI-technieken om uitdagingen aan te pakken bij het bouwen van energiesystemen van de volgende generatie en smart grids. Enkele voorbeelden van uitdagingen op dit gebied: coördinatie van het opladen van meerdere elektrische voertuigen, zodat de capaciteit van de distributienetwerken niet wordt overschreden, het gebruik van speltheoretische modellen voor de integratie van leveranciers van hernieuwbare energie in bestaande netwerken of het ontwerpen van stimulansen voor gedistribueerde vraagzijde respons.
Tijdens zijn loopbaan heeft Robu samengewerkt met vele onderzoekers in vele landen en is hij co-auteur geweest van meer dan 150 tijdschriftartikelen, conferentiepapers en hoofdstukken in boeken. Hij heeft een aantal prijzen gewonnen, zoals de 2019 UK Innovation of the Year Award (toegekend door de IET, het Britse Instituut voor Techniek en Technologie), voor zijn werk aan netwerkmonitoring met Scottish Power Energy Networks. Hij won ook de 2018 Low Carbon Transport Award, van de British Renewable Energy Association, voor zijn werk aan hybride schepen op de Theems in Londen.
Zijn onderzoek is uitgelicht in onder meer the Conversation, door de BBC, the Economist, Nature, World Economic Forum, de US Congres Research Service etc.