De aanstelling als directeur van het CWI is voor een periode van vijf jaar, met de mogelijkheid van een herbenoeming voor dezelfde periode.
“Evers staat nationaal en internationaal bekend om haar deskundigheid. Zij is een excellent wetenschapper en ervaren directeur. Ik ben zeer verheugd met haar komst naar het CWI. Met haar inspirerend leiderschap en brede netwerk bestendigt zij samen met de collega's van het instituut het hoogwaardig onderzoek dat er plaatsvindt. Nu en in de toekomst”, aldus Marcel Levi, voorzitter van het stichtingsbestuur van NWO-I.
Vanessa Evers over haar nieuwe rol: “Ik voel me vereerd dat ik leiding mag geven aan het CWI, een instituut met een rijke geschiedenis van wetenschappelijke bijdragen op het gebied van wiskunde en informatica. Velen kennen het als de geboorteplaats van Python, maar CWI heeft ook een sleutelrol gespeeld in innovaties zoals het ontwikkelen van de eerste computers in Nederland en het bevorderen van cryptografie door grote getallen te ontbinden in factoren.
Gedurende mijn tijd hier hoop ik het onderzoek van het CWI onder de aandacht te brengen en de rol ervan in het aanpakken van grote uitdagingen zoals klimaatverandering, ongelijkheid, cyberbeveiliging en verantwoorde AI. Ik kijk er vooral naar uit om fundamenteel onderzoek te ondersteunen dat leidt tot innovaties die het leven van mensen verbeteren en helpen bouwen aan een betere toekomst.”
Sociale robots en AI
Vanessa Evers is hoogleraar Human Media Interaction aan de faculteit Computerwetenschappen van de Universiteit Twente, een rol die ze zal blijven vervullen naast haar functie als CWI-directeur. Ze is ook de oprichter en wetenschappelijk mededirecteur van het DesignLab van de UT. Daarnaast is ze lid van de Raad van Toezicht van de Radboud Universiteit en gasthoogleraar aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Eerder was ze oprichtingsdirecteur van NTU’s Institute for Science and Technology for Humanity.
Als vooraanstaand onderzoeker op het gebied van mens-computer interactie heeft ze grote conferenties georganiseerd en eraan bijgedragen, zoals ACM SIGCHI, ACM/IEEE HRI en CSCW. Ze is ook redacteur voor tijdschriften zoals het International Journal of Social Robotics en Transactions on Human-Robot Interaction. Haar werk is gepresenteerd op belangrijke evenementen zoals het World Economic Forum in Davos, de European Heads of State Digital Summit en de ASEAN Leadership Conference.
Haar onderzoek omvat AI, robotica en interactieve systemen, met een sterke nadruk op hoe deze innovaties het leven van mensen kunnen verbeteren.
Diversiteit, inclusie en verantwoorde technologie
Naast haar wetenschappelijke werk is Vanessa Evers een groot voorstander van diversiteit en inclusie in technologie en de academische wereld. Ze zet zich actief in voor een grotere vertegenwoordiging van vrouwen en ondervertegenwoordigde groepen in STEM-gebieden. Daarnaast benadrukt ze de ethische implicaties van technologische ontwikkelingen en pleit ze voor maatschappelijk verantwoorde innovaties die alle gebruikers ten goede komen.
Evers steunt ook initiatieven die de samenwerking tussen de academische wereld, de industrie en de maatschappij bevorderen om ervoor te zorgen dat technologische vooruitgang aansluit bij bredere maatschappelijke behoeften en waarden.