CWI-onderzoekers Nikhil Bansal en Roeland Merks ontvangen beiden een Vici-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met het bedrag van 1,5 miljoen euro kunnen Bansal en Merks in een periode van vijf jaar een eigen onderzoekslijn ontwikkelen. De Vici-subsidie is één van de grootste Nederlandse onderzoeksbeurzen.
Nikhil Bansal
Het voorstel van Nikhil Bansal, ‘Discrete beslissingen nemen op een continue manier’, verkent het rijke grensvlak van de continue en discrete wiskunde. Veel algoritmische problemen vragen om het vinden van een reeks wiskundige stappen om tot een bepaalde optimale oplossing te komen. Bansal wil nieuwe algoritmische technieken ontwikkelen die toegepast kunnen worden op een breed scala van algoritmische problemen.
Bansal zal het project uitvoeren in de CWI-onderzoeksgroep Networks and Optimization en is verbonden met de Technische Universiteit Eindhoven.
Roeland Merks
Roeland Merks ontvangt de beurs voor zijn voorstel ‘Wiskundig inzicht in het herstel van tumorbloedvaten’, dat zich bevindt op het grensvlak van de wiskunde en de biologie. Tumorbloedvaten zijn rommelig en lek. Ze zijn daardoor slecht doorbloed. Dat maakt kankercellen agressiever en bemoeilijkt chemotherapie. Met wiskundige simulaties en lab-experimenten zal Merks nieuwe strategieën zoeken voor bloedvatherstel. Die liggen mogelijk in de abnormale stofwisseling van tumor- en bloedvatcellen en de mechanica van vezels die cellen met elkaar verbinden.
Merks maakt deel uit van de CWI-onderzoeksgroep Scientific Computing en is verbonden met de Universiteit Leiden.
Vici
De Vici-subsidie is een financieringsinstrument in NWO’s Vernieuwingsimpuls. Het is bestemd voor ervaren onderzoekers om hun eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te brengen. NWO deelde dit jaar 35 Vici-subsidies uit in alle disciplines.