De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Alexander Schönhuth en Matthias Christandl van het Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam ieder een Vidi-subsidie toegekend. Hiermee kunnen de onderzoekers binnen vijf jaar een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opbouwen. De Vidi-subsidie is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO, een reeks van zeer prestigieuze subsidies.
Alexander Schönhuth (Life Sciences-groep) ontvangt een Vidi-subsidie voor zijn onderzoeksproject 'A Dutch encyclopedia of genetic variation', waarin hij zal werken aan nieuwe, veelbelovende statistische methoden die DNA-verschillen in de Nederlandse bevolking kunnen blootleggen en categoriseren. Schönhuth gebruikt deze methoden om structurele variaties op te sporen in de terabytes aan genetische data uit het Genoom van Nederland-onderzoek. DNA-verschillen tussen individuen beïnvloeden de werking van medicijnen. De 'encyclopedie' van het Nederlandse DNA die uit het project voortkomt, kan dienen als handleiding voor effectievere, gepersonaliseerde medicijnen.
Aan Matthias Christandl (Algorithms & Complexity-groep) is een Vidi-subsidie toegekend voor zijn onderzoeksproject ‘Efficient communication with single quanta of light’, dat tot doel heeft efficiënte communicatieprotocollen voor losse fotonen op te stellen. Gebruikelijke communicatie gaat via sterke signalen die uit vele fotonen bestaan, zoals radiogolven en lichtpulsen. Het gebruik van losse fotonen in plaats van grotere pulsen kan, als gevolg van het vaak vreemde kwantummechanische gedrag van deze deeltjes, tot volledig nieuwe vormen van communicatie leiden.
De Vidi-subsidie is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Deze onderzoekers hebben daarbij laten zien dat zij met vernieuwende ideeën kunnen komen én deze succesvol en zelfstandig tot ontwikkeling kunnen brengen. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met de Vidi-subsidie kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen.
Meer informatie:
Alexander Schönhuth
Matthias Christandl