Wachttijden voor toeristen verminderen

Een dagje Amsterdam kan behoorlijk frustrerend zijn: musea en andere attracties zijn vaak volgeboekt of hebben lange wachtrijen. Onderzoekers van het CWI ontwikkelden een algoritme dat toeristen helpt hun bezoek aan de stad te coördineren op basis van persoonlijke voorkeuren en beschikbaarheid. Onderzoek toont aan dat dit de tevredenheid van toeristen verbetert.

Publicatiedatum
1 augustus 2024

"De truc is om op minder drukke tijden naar een attractie te gaan en eventueel een alternatief te zoeken," legt senior onderzoeker Rob van der Mei uit. "Het algoritme helpt je bij het plannen van je bezoeken tijdens beschikbare tijdvakken, en maakt een dagplanning. Je kunt zien hoe laat je bij elke attractie moet zijn en krijgt een kaart met de route. Bijvoorbeeld: om tien uur moet je bij het Anne Frank huis zijn, om twaalf uur lunch je in restaurant X en daarna kun je naar het Van Gogh museum lopen voor je volgende bezoek."

Met behulp van een smartphone-app vullen gebruikers de tijd in dat ze in Amsterdam zijn en een lijst met voorkeurslocaties die ze willen bezoeken, hoeveel pauzes ze willen, welke vervoersmiddelen ze verkiezen (lopen, openbaar vervoer, taxi, enz.) en binnen enkele seconden hebben ze een dagplanning met een tijdschema en een route. De app kan ook suggesties geven over welke andere locaties in de dagplanning kunnen worden opgenomen.

Getest met echte gegevens

Het algoritme werd getest met echte gegevens van de stad Amsterdam. Over het algemeen konden de meeste attracties op de wensenlijst meegenomen worden in de gegenereerde routes, wat leidde tot een hoge tevredenheid van de toeristen.

"Ons werk is ook toepasbaar op andere situaties", zegt Van der Mei. "Bijvoorbeeld in een pretpark, waar mensen vaak moeten wachten bij populaire attracties. Of op de Waddeneilanden, die in de zomer erg druk kunnen zijn."

Bekijk het interview met Rob van der Mei hieronder.

Rob van der Mei over een wiskundige oplossing voor drukke toeristengebieden

Meer informatie

Van der Mei ontwikkelde het algoritme samen met CWI-onderzoekers Joris Slootweg en Jesse Nagel. De resultaten van een onderzoek met het algoritme zijn gepubliceerd in het Julinummer (2024) van Computers & Operations Research.

Rob van der Mei is senior onderzoeker bij de Stochastics groep van Centrum Wiskunde & Informatica en hoogleraar Toegepaste Wiskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij richt zich op het modelleren en optimaliseren van logistieke processen in de praktijk, waarbij hij theorie en toepassing met elkaar verbindt.

Onderzoek naar vermindering van wachttijden

Van der Mei heeft gewerkt aan de planning van ambulances en brandweerkorpsen, het terugdringen van wachtlijsten in de ouderenzorg en het optimaliseren van passagiers- en vrachtlogistiek.

Hij leidt het COCONUT-project (Customized and Coordinated Solutions for Congestion Bottlenecks in our infrastructure), dat tot doel heeft de infrastructuur te verbeteren met behulp van slimme algoritmen. Dit onderzoek kijkt naar vele soorten infrastructuur, waaronder energie, toerisme, luchthavens, wegen en openbaar vervoer.

Foto: Unsplash