De eerste Nederlandse computer (ARRA), een wereldwijd gebruikt algoritme voor routenavigatie (Dijkstra’s kortste pad-algoritme) en de ontwikkeling van een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld (Python) zijn drie hoogtepunten uit onze rijke geschiedenis.
De geschiedenis van het CWI begon in 1946, toen het instituut werd opgericht onder de naam Mathematisch Centrum. Het doel was om te helpen bij de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog.
In de statuten stond dat dit moest worden bereikt door ‘de systematische beoefening van de zuivere en toegepaste wiskunde in Nederland te bevorderen’. Het moest leiden tot ‘de verhooging van het welvaarts- en beschavingspeil in Nederland’. Daarnaast was het doel ‘de bijdrage van Nederland aan de internationale cultuur te vergrooten’.
Vanwege het steeds groter wordende maatschappelijke belang van informatica werd het instituut in september 1983 omgedoopt tot Centrum Wiskunde & Informatica (CWI).
Het CWI verbindt wiskunde met informatica, fundamenteel met toegepast onderzoek, wetenschap met industrie en koppelt ook het eigen wetenschappelijk onderzoek aan onderwijs en opleiding aan universiteiten.